• Home
  • Blog
  • Zbog čega Vam je potreban apsorber zvuka?

Zbog čega Vam je potreban apsorber zvuka?

Zbog čega Vam je potreban apsorber zvuka?

 

Gotovo uvek kada razmišljamo o investiranju u svoj atelje zvuka, bilo da je to mali kućni studio ili već ozbiljno uobličen prostor za profesionalni rad, mislimo na nove tehničke uredjaje koji će značajno uticati na kvalitet onoga što radimo.

Ti uredjaji su uglavnom kvalitetniji zvučnici sa boljim karakteristikama koje doživljavamo kao jedan od najvažnijih ako ne i najvažniji tehnički element koji nam omogućava transparentan uvid u rezultat onoga što smo snimili ili miksovali.

Pored zvučnika, svakako značajna investicaja su i različiti mikrofoni. U današnje vreme postoji ogroman broj sjajnih proizvodjača koji nude širok spektar različitih tipova mikrofona koji su po svojoj raznolikosti postali standard i potreba svakoga od nas. Danas za svaki instrument imamo poseban model mikrofona koji je potreban da bi smo bilo šta snimili adekvatno, a širok izbor mikrofona u sopstvenom setu nam otvara mogućnost da kombinacijom mikrofona izvučemo I uhvatimo, tj snimimo najbolje što možemo u datom momentu.

Ako razmišljamo o kvalitetnom mikrofonu, moramo razmišljati i o kvalitetnom i odgovarajućem preampu, da ne zanemarimo ni vrlo značajnu ulogu zvučne karte, konvertora, DAW Sistema, miksete, semplera, sintova, kontrolera…. Lista potrebnih i poželjnih uredjaja vodi u nedogled.

Dobijanje kvalitetnog i zdravog zvuka je ono čemu svi težimo, beleženje suptilnih nijansi koji su sastavni deo prirodne zvučne  lepote  instrumenta koji slušamo, bilo da je to akord na gitari, masivan pulsirajući bit, vokal ili nešto drugo.

Sa druge strane, u praksi smo svi upoznati sa problemom miksa koji posle mnogo truda najzad dobro zvuči u našem radnom  prostoru ali pri reprodukciji tog miksa na drugim mestima i sistemima ne možemo prepoznati svoj rad. Te razlike mogu biti zabrinjavajuće primetne, često se dešava da neki miksevi reprodukovani na drugim mestima zvuče frekventno izmodulisano, sa premalo ili previše basa, plitko, mutno i neupečatjivo , sa previše ili premalo reverba,  a ponekad se mogu čuti i  narušeni odnosi elemenata u miksu.

Glavni uzrok ove veoma česte i frustrirajuće pojave je to što prostor u kome radite nije adekvatno prilagodjen svojoj svrsi, malim labaratorijskim uslovima u kojima biste tačno čuli šta radite kada pravite svoj miks.