• Home
  • Blog
  • Koliko Vas košta buka na radnom mestu?

Koliko Vas košta buka na radnom mestu?

Koliko Vas košta buka na radnom mestu?

 

Buka na radnom mestu može ograničiti komunikaciju, biti vrlo uznemirujuća i smanjiti produktivnost zaposlenih. Ovaj problem se neretko javlja u fabrikama, open space kancelarijama, call centrima, bankama i sl. Zbog viška buke u takvim prostorima može doći do loše komunikacije među zaposlenima, pogrešnog shvatanja naredbi i nstrukcija. U open space kancelarijama se najčešće javlja ovaj problem zbog buke izazvane ljudskim govorom u isto vreme neretko dolazi do smanjenja nivoa koncentracije, skretanja toka misli i smanjenja sposobnosti zaposlenih da se usredsrede na razgovor i pažnju prilikom rada.

Ako želite da povećate produktivnost zaposlenih, napravite im prijatan ambijent za rad!

Prekomerna buka na radnom mestu može da doprinese trajnom oštećenju slušnog aparata pa čak i gubitku sluha. Dokazi ukazuju da kontinuirano izlaganje buci koja prelazi 85 dB tokom normalnog radnog dana od 8 sati može da prestavlja neprihvaljiv rizik za čulo sluha izloženih. Stoga metde suzbijanja ili eliminisanja buke na radnom mestu mogu biti od velike koristi.

U okviru kancelarisjkih prostora izvori buke su obično buka izazvana ljudskim govorom (istovremeni razgovori zaposlenih) što ograničava jasnoću slušanja i često je neprijatna klijentima. Kada je identifikovana vrsta buke u radnim prostorima, treba uzeti u obzir:

  • Uklanjanje ili zamenu izvora buke
  • Treba razmisliti o načinu kako prigušiti mesta koja stvaraju buku (metal-metal)
  • Tretirati izvore vibracija unutar mašina, motora
  • Postaviti zvučne barijere oko bučne opreme kako bi se smanjila emisija zvuka
  • I najbitnije, postaviti apsorpcione panele 

Preterana buka u radnom okruženju može biti vrlo destruktivna, sprečiti komunikaciju i uticati na sigurnost i smanjenje performansi i produktivnosti. Svi napori treba da budu u smeru otklanjanja uzroka iste.
Ako to nije moguće, najbolje alternativno rešenje za suzbijanje buke na random mestu je pomoću apsorpcionih panela.

RFAcouatics apsropcioni paneli su pre svega gusti, porozni sa visokom apsorpcionom efikasnošću visokih, srednjih i niskih frekvencija. Paneli se izrađuju u različitim veličinama, bojama pa čak I tekstura. Ovi apsorpcioni paneli se najčešće postavljaju zbog suzbijanja eha i zvučni refleksija i buke izazvane radom mašina u fabričkim pogonima i mogu biti:

–  viseći, tj. pričvršćeni za plafon
– zakačeni za bočne zidove

U zavisnosti od potreba, apsorpcioni paneli zvuka se mogu prilagoditi individualnim potrebama na radnom mestu, uključujući veličinu i dizajn panela.